Riksantikvaren har rangert samtlige norske kommuner etter hvor gode de er til å forvalte sine kulturminner. Det er fjerne år på rad at dette blir kartlagt på bakgrunn av de opplysninger kommunene selv inngir til statistisk sentralbyrå- KOSTRA.
Tydal kommune og Vessingsjødammen, et damanlegg fra 1959, er et av mange kulturminner som Riksantikvaren trekker fram
- Hvaler kommune snart får på plass en kulturminneplan med klare føringer
- Arbeidet med å registrere kulturminner videreføres
- Hvaler kommune har en eller flere som er dedikert oppfølging av arbeidet med kulturminner og kulturminnevern
- Det settes av penger til kulturhistorisk arbeid
- Hvaler kommune viderefører samarbeidet med Hvaler kulturvernforening etter mønster av samarbeidet i 2017. Dette gjelder registrering av fortidsminner, informasjon om kulturminner og kulturminnevern, planleggingsarbeid (vi lager nå forvaltningsplan for Festningsholmen) og tiltak som istandsetting av lavettene på Festningsholmen, Akerøya.
Hvaler har en stor og verdifull samling av kulturminner som gir oss kunnskap om kystens liv og historie. . Dette er sentrale verdier knyttet til vår identitet og som grunnlag for friluftsliv og næringsutvikling. Løfter vi dette samfunnsområdet, slik mange andre norske kommuner nå gjør, har Hvaler kommune og Hvaler-samfunnet for øvrig store muligheter til å klatre på Riksantikvarens eksklusive liste over kulturminne-kommuner.
Det gjenstår å se neste høst om vi har startet klatringen på lista
Paul Henriksen