Både med tanke på stabilitet i gruppene, fremmøte og ikke minst produktivitet, så går 2024 inn i rekken av år med stort engasjement både på kystmuseet med sine onsdagsdugnader og i Brottet kystkultursenter med dugnader på mandag. Jeg inviterer derfor til en liten kavalkade på dugnadsåret og da spesielt i Brottet
Vinteren i fjor var kald og snørik, noe og som gjorde sitt til at det ikke var mulig å jobbe effektiv dugnad de første to månedene av året. Da arbeidet først kom i gang, hadde vi et stort fokus på å sette våre fire kystledhytter (i Brottet og på Brekke) i stand for sesongen med oppstart i forkant av påsken. Spesielt var det viktig å få oppgradert de tre hyttene i Brottet. Skal disse hyttene fortsatt gi oss en god inntekt ( I avtale med OF får vi 80% av leieprisen), tilsier dette et stort fokus både på orden rundt hyttene og at standard på hyttene er god.
Utleie av tre kystledhytter i et område som har stadig økende antall besøkende både til Brottet amfi, kaféen, båtbyggeri og som turområde, merker selvsagt også at toalettkapasiteten til tider er for dårlig. Spesielt er dette merkbart i sommermånedene.
I mars i år startet vi derfor arbeidet med å reise et nytt servicebygg, som når det blir ferdig kommende sesong, vil inneholde to nye toaletter og dusjer samt vaskerom. Dette spesielt med tanke på gjester til kystledhyttene, men selvsagt også for andre som besøker området.
Selv om vi får gode rabatter og samhandler effektivt, spesielt fra næringsdrivende som Hvaler Rørleggerbedrift ved Rune Svennes, Al-elektriske og Bygger’n, samt har mottatt verdifull støtte fra Oslofjordens Friluftsråd, er dette et kostbart bygg med det som skal til av kummer, ledningsnett, varmekabler, dusjrom og betalingsterminaler. Frustrasjonen var derfor stor tidligere da beskjeden kom om at Østfold fylkeskommune ikke ville behandle vår søknad om spillemidler før i 2025. Dette som følge av tilbakeføringen fra Viken til Østfold. Dette ganske så uforståelige beslutningen førte igjen til at vi har måttet gripe dypt i egen «kasse» for å betale løpende kostander pådette bygget. Vi passerer derfor årsskiftet 2024/2025 med en langt svakere likviditet i år, enn hva tilfellet var i fjor.
I flere faser har kulturvernforeningen, med støtte både fra fylkeskommunen, Østfold historielag og Norsk kulturminnefond jobbet med å sette et stort fokus på historien om stenindustrien. Dette betyr i kortform både å restaurere de to gamle driftsbygningene bl.a. med smia, samt å få på plass kraner, skinnegang og informasjonstavler om denne ene industrihistoriske perioden på Hvaler. Denne perioden som varte fra 1880-tallet til den siste stenhoggeren (Otto Franzen) ga seg hundre år senere.
I starten på 2024 ble det satt et foreløpig sluttpunkt for dette prosjektet da kranene som nå pryder Brottet Kystkultursenter ble ferdigstilt og sikret. Skjønt helt avsluttet er vi ikke med dette prosjektet all den stund vi har kjøpt rundt 60 lydkassetter av lokalhistorikeren Ulf Hjardar. I denne unike samlingen er det et stort antall intervjuer både med kvinner og menn engasjert i stenindustrien. Dette er et prosjekt i prosjektet der bl.a. Hvaler kommune har gitt tilskudd for å få dette materialet digitalisert og formidlet, et arbeid vi nå er i gang med.
Ulf Hjardars store innsats med å intervjue bl.a. stenhuggere og andre «leverandører» til Hvalers historie, skal nå digitaliseres. På bildet rundt 60 kassetter med intervjuer som Ulf har gjort
Siden 2019 har Hvaler kulturvernforening hatt et både hyggelig og faglig samarbeid med Isegran Fartøyvern om både å reise et båtbyggeri og fra 2021 å bygge en tro kopi av en losskøyte anno 1860. Her hører det også med å nevne samarbeidet med båtbygger Gunnar Eldjarn som i rundt 50 år har drevet båtbyggeri på Kvaløya utenfor Tromsø og som nå har gitt av sin kompetanse til oss på Hvaler.
I arbeidet med losskøyta har ikke dugnadsgruppa hatt noen spesiell rolle annet enn at vi har bistått med villige hender når de profesjonelle båtbyggerne har trengt assistanse. Imidlertid må understrekes at båtbyggerne Andreas Pagander og Gunnar Eldjarn og vekslende lærlinger har blitt en viktig del av fellesskapet og historien om Brottet kystkultursenter. Dette helt fra starten i 2021, fram til da årets slutt ble toppet med sjøsetting av losskøyta Arnt Otto og nærmere 200 personer tilstede.
På bildet under døper enken etter Arnt Otto Arntsen skøyta. Da Arnt Otto, som en av pådrivere for dette prosjektet døde i juni 2020, besluttet vi raskt å gi skøyta hans navn.
Andre sesong med forestillingen «Elleve for elleve» ble også møtt med stor interesse og nær seks fulle hus. Det som også skapte interesse, og trakk mange besøkende til Brottet, var en utvidelse av utstillingen med bilder fra Roseslottet.
Et viktig prosjekt i nær tilknytning til arbeidet med losskøyta Arnt Otto, er arbeidet med å erstatte to nedslitte eker med to nye. Dette er et arbeid vi samarbeider nært med Isegran Fartøyvern om, og der lærlinger har en sentral plass i arbeidet under ledelse av båtbygger Andreas Pagander.
I tillegg til ovennevnte prosjekter med losskøyta og nye eker, har arbeidet med Hvalers båthistorie skutt fart i 2024 gjennom nye former for samarbeid. Selv om vi allerede i 2017 inngikk en intensjonsavtale med Stiftelsen DS Hvaler, er det først i 2024 at samarbeidet har fått et bredt innhold gjennom flere turer med MS Hvaler mellom Fredrikstad og Nordgårdsbrygga. Dette er turer både med barn og unge og forskjellige samlinger av foreninger, herunder deltagere i Riksantikvarens seminar i Fredrikstad i høst. I 2025 utvikles dette samarbeidet ytterligere.
Nytt er også det nå mye omtalte samarbeidet med Hvalerøene Motorvernforening som siden 2002 har restaurert motorer fra gamle fiskefartøy, frakteskuter, fritidsbåter etc. Kommende år håper vi å kunne invitere til åpning av et eget hus i Brottet der disse motorene skal vises fram, og demonstreres for et interessert publikum
Den mangfoldige dugnadsdagen der vedlikehold har fokus
De store prosjektene er kanskje det som er lettest å peke på når et dugnadsår skal beskrives. Viktig er det da å ikke miste blikket fra de mange små og litt større vedlikeholdsprosjektene som gjennomføres samt tilsynsarbeidet på kystledhyttene. Det betyr klipping av gress, fjerning av løv, reparasjoner på kystlekeplassen, maling av bygg, prosjektering av bygg etc, renhold i toaletter, fjerning av søppel, utskifting av vinduer i «Byssa», reparasjon av «Billetten» (billettkiosken), «blåsing» av vannledninger for nedstenging av sommervann til kystledhyttene osv, osv ……Dette som eksempler i en lang rekke av gjøremål som ikke skaper «overskrifter», men som er helt nødvendig for å få denne store «bedriften» til å fungere, og for å ha en god standard på et område som publikum skal ønsker å komme tilbake til.
Familiebildet
Hva med fremtiden?
Sikkert er det at med det nivå som Hvaler kulturvernforening nå har utviklet seg til i samarbeid med profesjonelle aktører som Hvaler kommune, Oslofjordens Friluftsråd, Kulturværste AS, Isegran Fartøyvern AS og Stiftelsen DS Hvaler og en rekke andre lag og foreninger, er det viktig at vi fortsatt har et styre, og en daglig ledelse for øvrig, som både er seg bevisst muligheter og frivillighetens sårbarhet.
Høye krav til dem som skal føre Hvaler kulturvernforening videre? Ja, mulig det, men like fullt blir det viktig å ha høyre mål til kompetanse hos dem som skal føre arven videre. Dette for å ikke å tape de store verdier og de opplevelser det mangeårig frivillige arbeidet har bygget opp. I kortform må disse forventningene ligge der til dem, som om ikke så lenge, skal overta:
- Engasjement for Hvalers kultur og historie og bevissthet om hvordan vi formidler dette.
- Profesjonalitet i den daglige ledelsen både på historie, økonomi, «arbeidsgiveransvar» og brobygging
- Dedikasjon ; styremedlemmer må være dedikerte for oppgaven og inneha bevisst om å ivareta det frivillige engasjementet
- Evne til å tenke kommersialitet Være seg bevisst den kommersielle siden ved virksomheten, og med det som del av Hvalers reiseliv
- Bygge nettverk. Vi trenger personer som ser viktigheten av å bygge nettverk til organisasjoner som bygger opp under vår virksomhet. Her har vi allerede gjort gode erfaringer det er viktig å bygge videre på.
Med dette ønsker jeg riktig god jul og takk for flott og mangesidig samarbeid med styret, dugnadsarbeidere, og samarbeidspartnere både de profesjonelle og mindre profesjonelle. Med dette som grunnlag er det fint å se fram til et spennende, utfordrende, og et godt nytt dugnadsår også i 2025.
Paul Henriksen Daglig leder i Hvaler kulturvenforening