Foredrag og turer

Program for høsten 2024

Amfigrotta 4. desember 2024 kl 18:00

Julefeiring gjennom tidene

Jann-Erik Johansen er formidler og magasinforvalter for Østfoldmuseene. Han vil snakke litt om hvor juletradisjonene våre kommer ifra. Fra St.Nicholas til julenissen, fra blot til julemiddag og fra lys til Lucia.

Jann-Erik kommer også til å snakke om juleforberedelser fra gamle dager og juleforberedelser i dag. Til slutt vil han fortelle oss om juletreet og tradisjonen rundt det. Dette er mao en fin oppstart og bakgrunn for julemarkedet allerede tre dager senere.

Hva kan vi så se fram til av foredrag og turer i 2025? Allerede nå kan vi presentere et omfattende program du bør legge inn i kalenderen. Suksessen med foredrag og turer fortsetter med andre ord med full styrke også i 2025, året da vi skal markere at det allerede er 20 år siden den første forestillingen i Brottet amfi, musikkteateret «Stenhogger’n»

Foredrag og turvandringer 2025, Hvaler kulturvernforening

Sted: Foredrag Amfigrotta, spredte turvandringer Hvaler rundt

Tid: Hver andre onsdag i måneden, kl 18

Pris: 50 kr for medlemmer, 100 kr for ikke-medlemmer

Onsdag 8. januar kl 18: Foredrag Inger Jensen: Hender som aldri hviler. Kvinners liv – kvinners kår i Hvaler ca 1800-1960

Historien om kyst-Norge generelt og Hvaler spesielt var lenge mennenes historie. Dramatiske og eksotiske historier har preget skildringene, og menns virksomhet dominerer i kildene.

Dagliglivet og ikke minst kvinnenes innsats ble skjøvet i bakgrunnen og fortiet. Likefullt var kvinnenes innsats stor og helt nødvendig for at samfunnet skulle fungere.

Inger Jensen er magister i etnologi fra 1980 med avhandlingen «Når tid sover du’a, mor? Kvinners arbeid og levekår på Vesterøy i Hvaler 1900-1940».

Hun har hovedsakelig arbeidet med kvinneforskning, kystkultur, museums- og kulturvern fra Hvaler i sør til Magerøya i nord, emner hun stadig er engasjert med.

Hun er forfatter av «Havet var leveveien – Hvaler bygdebok 1800-1940», utgitt av Hvaler kommune i 1993. Dessuten er hun aktiv i styret for stiftelsen Korshavn – Frøkengården.

Onsdag 12. februar kl 18: Foredrag Axel Thorenfeldt, «Kystens fugler»

Axel Thorenfeldt vil snakke om sitt forhold til kystfuglene, særlig om noen favoritter. Under arbeidet med boka «Kystfugler» har han dratt både til Sibir og Peru, til Varanger og Rogaland.

Han har prøvd å finne svar på noen av fuglenes mysterier: Hvor langt kan en rødnebbterne eller lappspove fly? Hvordan bruker steinskvetten jordas magnetfelt for å finne veien, og hvorfor tørker skarvene vingene når andre sjøfugler ikke gjør det? Og hvordan har forskningen gjennom århundrene gitt oss stadig nye svar på slike spørsmål om fuglene i vår nærhet?

Hver art har fått sin egen lille historie, og det er et utvalg av disse Thorenfeldt  vil fortelle oss om.

Axel Thorenfeldt (f.1998) vokste opp på Hvaler. Han interesserte seg tidlig for naturen, fuglene og landskapet. Allerede som barn tilbragte han mye tid ute med kikkert og skissebok for å se og male.

I dag jobber han mest med naturmotiver i akvarell, og har hatt flere separatutstillinger i Norge, Sverige og Danmark. Thorenfeldt er utdannet biolog fra universitetet i Lund, og har illustrert flere bøker og informasjonstavler i forskjellige land.

I mai 2024 kom boka «Kystfugler» ut på Gyldendal, dette er hans første bok som både forfatter og illustratør.

Onsdag 12. mars kl 18: Foredrag: Gunnar Sønsteby og  2. verdenskrig

Gunnar Sønsteby (1918–2012) fikk mye oppmerksomhet i fjor høst. Først kom en omfattende bok med mye ny informasjon om krigshelten, miljøene rundt ham samt en rekke hendelser.
Deretter var det premiere på spillefilmen som var basert på boken. Den tok for seg en del av Sønstebys virke under krigen.

Gunnar Sønsteby var Norges høyest dekorerte borger. Han var under krigen kjent under dekknavnet Nr. 24 og var involvert i etterretning, organisering av militær motstand, omfattende logistikkoperasjoner, kurervirksomhet og sabotasje. Han var Hjemmestyrkenes aksjonsleder og sto i spissen for den såkalte Oslogjengen. I offisiell britisk historie er den omtalt som Europas fremste sabotørgruppe under den andre verdenskrig.

Petter Ringen Johannessen har skrevet boka «Nr 24 Gunnar «Kjakan» Sønsteby» sammen med historikeren Arnfinn Moland. De var også sentrale i produksjonen av spillefilmen med samme navn. Statsstipendiat og forfatter Petter Ringen Johannessen fra Fredrikstad var i tolv år «Kjakans» assistent og fortrolige.
Han står også bak det nye museumstilbudet «Østfold i krig 1939-1945 – Operasjon Polar Bear» i Tøihuset i Gamlebyen.

Onsdag 9. april kl 18: Foredrag Jørn Enger: Johan Borgen på Hvaler

Johan Borgen (1902-1979) ble født i Oslo, men tilbrakte de siste 30 årene av sitt liv på Hvaler. Han kalte seg selv «øyboer og bymenneske».

Fra 1951 til slutten av 1960-tallet bodde familien på Akerøya, fra mai til september. I 1967 fikk Borgen Nordisk Råds litteraturpris for boka «Nye noveller». For prispengene, 50.000 kr, kjøpte han Knatten på Asmaløy.

Huset var i dårlig stand, og kona Annemarta satte i gang å restaurere og bygge på huset. I flere fortellinger og noveller er Hvaler tydelig å kjenne igjen. Da Annemartas bok «Urtehagen på Knatten» kom ut i 1973 ble Knatten for alvor kjent.

Jørn Enger (f. 1949) er opprinnelig filolog med Johan Borges forfatterskap som spesialområde. Han har mer enn 40 års erfaring fra NRK. Enger har også vært journalist i Fredriksstad Blad.

Ellers har han vært forfatter og medforfatter i flere lokalhistoriske bøker, og har skrevet en rekke artikler om litteratur, natur og lokalhistorie. Boka «Teater- og revybyen Fredrikstad» og mye annet.

Onsdag 14. mai: Kulturhistorisk vandring på Søndre Sandøy

Oppmøte: Onsdag 14. mai, ved ferja på Skjærhalden, avgang kl 17:15, tilbake fra Herføl kl 20:10

Avstand: 5 km

Innfallsporten fra sør

Søndre Sandøy er øya som ligger midt i skipsleia for trafikken sørfra, og nærmest det svenske fastlandet. Mange av de mystiske hustuftene vi finner på Hvaler ligger her, inkludert den eneste av dem som er restaurert.

Turen går delvis gjennom Sandøysalta naturreservat, via Skjelleren og til kaia der den danske arveprinsen gikk i land i mai 1813. Han ble senere valgt til Norges konge på Eidsvoll i 1814, men måtte abdisere da Sverige angrep Norge..

Turleder er Gunn Hedberg. Hun har historie som fag, har jobbet som journalist og skrevet flere kombinerte historie- og turbøker for Hvaler.

Onsdag 11. juni: «Fra nedlagt stenbrudd til Brottet kystkultursenter»

Bli med på en kulturhistorisk vandring og foredrag om Brottets 20 år. Brottet er kke bare et «gresk amfi» som i sommerukene viser musikkteater. Brottet har blitt et område som forteller historien om Hvaler stenindustri, båttradisjoner og som legger til rette for rekreasjon og overnatting gjennom de tre kystledhyttene. Her får du både informasjon om det historiske bakteppet og fortellingen om dugnadskreftene som har gjort denne utviklingen mulig!

Bli med Paul Henriksen på vandring i området som i 2025 kan markere 20 års virksomhet. Paul har som politiker vært med på beslutninger om utviklingen i av området, deltatt på scenen i flere forestillinger, ledet styret i kulturvernforeningen gjennom 11 år og er i dag daglig leder.

(Juli ferie)

Onsdag 20. august: Kulturhistorisk vandring til Skjelsbuveten på Vesterøy
Turen går fra Skjelsbo, eneste stedet på Hvaler hvor man så langt har påvist mulig stenalderbosetting. Videre over Hvalers høyeste åsrygg Skjelsbuveten. Der lå det tidligere ei vakthytte og en optisk telegraf, som nå er gjennoppsatt av Kulturvernforeningen.

Turen går så vestover over «Pannekakstenæne» mot Utgårdskilen.

Dette var stien Rolf, og andre ungdommer, brukte da de gikk for presten, og alle andre når de skulle til Spjærøy, i kirken, Sjømannslokalet med senere kino, Folkets hus, eller bare til Skjelsbo for å handle.

Underveis blir det stopp med historiefortellinger, både små egenopplevde og større, med politiske og militære perspektiver.

Turleder Rolf Utgård er fra Hvaler. Han jobbet lenge som tillitsmann på Kverner i Oslo, politisk aktiv på venstresida. Har skrevet praktboka «Hvalersamfunnets glansdager», studert historie og holdt mye foredrag og kurs.

Onsdag 10. september: Kulturhistorisk vandring på Asmaløy

Oppmøte: Parkeringsplassen på Viker (merket til høyre, når du ser havna)
Tid: Onsdag 10. september kl 18

Avstand: 4,5 km

Her vandrer vi i Asmaløyas særegne landskap, der det strekker seg flatt og lyst ut mot havet. Her ser vi tydelige spor etter hvordan forfedrene våre stadig fant nye havner, etter som landet hevet seg og kystnære områder grunnet opp.

Herfra var veien kort til Akerøy fort. Soldatene der ble tilkalt når svenskene gikk i land og herjet på Hvaler, særlig på 1600- og 1700-tallet.

Turleder er Gunn Hedberg. Hun har historie som fag, har jobbet som journalist og skrevet flere kombinerte historie- og turbøker for Hvaler.

Onsdag 8. oktober kl 18: Foredrag Reidar M. Stang: Borg, Moster og Hvaler

I 1016 ble byen Sarpsborg grunnlagt. Hvorfor ble den lagt her, og hvilke virkninger fikk det for Østfold og Norge? I 1024 ble det holdt ting på Moster. Hva har det med Hvaler å gjøre, og hva betydde Hvaler på 1000-tallet?

Reidar Stang har engasjert seg i lokalhistorie siden han jobbet på Borgarsyssel museum midt på 1970-tallet, blant annet med å samle inn muntlig tradisjon i fylket. Han har skrevet artikler både for Østfolds og Tune historielags tidsskrifter, og sittet i redaksjonene for begge to.

Onsdag 12. november: Foredrag om Gjellestadskipet: Bakgrunn, utgravingen og muligheter framover

Sigrid M. Gundersen vil fortelle om litt av bakgrunnen for funnet av skipsgraven, og om utgravingen som ble gjennomført i 2020-2021 og resultater derfra. Hun vil også gjengi noen foreløpige resultater fra et stort forskningsprosjekt fra området rundt skipsgraven.

Det jobbes for å nominere Gjellestadfunnet til Unescos verdensarvliste, som ett av flere funn. Sigrid vil også fortelle om dette, og se skipsfunnet i sammenheng med tilsvarende funn fra vikingtiden.

Sigrid Mannsåker Gundersen er utdannet arkeolog fra Universitetet i Bergen i 2004, og har bred bakgrunn fra arkeologisk arbeid både i felt og innendørs. Siden 2013 har hun jobbet i Østfold fylkeskommune som saksbehandler innenfor kulturminneforvaltningen. Hun har brukt mye tid på å arbeide med Gjellestad, fra før skipet ble funnet i 2018 og fram til i dag. Hun deltok også på Kulturhistorisk museums utgraving av skipsfunnet med jevne mellomrom.